Żywienie w boreliozie - Jaką dietę przy boreliozioe ? - OpraMed
ADRES: ul. Nike 29, 02-442 Warszawa Dzielnica Włochy
Dieta jako wspomaganie organizmu w walce z chorobą cały czas pozostaje niedoceniana. Borelioza, tak jak każde inne schorzenie (a nawet bardziej) wyczerpuje bezlitośnie ostatnie pokłady sił witalnych, które wymagają nieustannego odbudowywania, m.in. poprzez dostarczanie kompletu niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Właściwie dobrana dieta celuje nie tylko w już widoczne symptomy, ale również wyprzedza możliwe negatywne skutki leczenia, np. rozwój kandydozy (grzybicy drożdżopodobnej) po wprowadzonej antybiotykoterapii.

Pokarmy, które najczęściej wymagają znacznego ograniczenia lub czasowej/całkowitej eliminacji w trakcie leczenia, to:

  • produkty zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień w postaci pieczywa, makaronów),
  • wyroby garmażeryjne (pierogi, kluski, placki, naleśniki, itp.), 
  • produkty zawierające laktozę (mleko, masło, śmietana, sery, itp.),
  • produkty zawierające drożdże (pieczywo, ciasto, pizza, kostki rosołowe gotowe buliony),
  • piwo, wszystkie produkty zawierające w składzie „hydrolizowane białko roślinne”,
  • produkty o wysokiej zawartości cukrów prostych (biały i brązowy cukier, wszelkiego rodzaju syropy – klonowy, z    melasy, dżem, miód, słodycze, owoce suszone i kandyzowane),
  • napoje „kolorowe” gazowane i niegazowane, napoje i nektary owocowe,
  • alkohol, produkty wysoko przetworzone gotowe do spożycia, wszystkie produkty zawierające w składzie syrop glukozowo-fruktozowy/ kukurydziany, cukier gronowy, sacharozę,
  • produkty zawierające grzyby (sery pleśniowe typu brie, camembert, lazur).
  • używki.

Ważne jest również, by dostarczać organizmowi odpowiednią ilość płynów, gdyż uaktywniają one wewnętrzne oczyszczanie organizmu, a zwłaszcza krwi, wątroby, nerek oraz jelit. Zalecana jest znaczna ilość wody, soków warzywnych, smoothie warzywno-owocowych, herbat ziołowych.

Dobór roślin zielarskich nie powinien być przypadkowy, ale ukierunkowany na wspomaganie oczyszczania organizmu          i narządów detoksykacyjnych (np.: czystek, ostropest plamisty, karczoch), wzmacnianie układu immunologicznego oraz działanie przeciwpasożytnicze (np.: pokrzywa, babka lancetowata, oregano, czarny orzech, czosnek pospolity, imbir, mniszek lekarski), występujące objawy (np. vilcacora, rdestowiec japoński, szczeć pospolita o działaniu przeciwzapalnym, przeciwreumatycznym, arcydzięgiel litwor, żeń-szeń syberyjski łagodzący objawy depresji i zwiększonego napięcia nerwowego), zastosowany w różnych kompozycjach i postaciach – naparów, nalewek, soków, sproszkowanych w kapsułkach, przypraw, nasion czy olejków do użytku wewnętrznego i zewnętrznego (inhalacje, kąpiele, itp.).

Należy pamiętać, że wspomagające leczenie żywieniowe to nie uniwersalny schemat dla wszystkich produktów zalecanych oraz przeciwwskazanych. To stopniowo modyfikowany bądź podtrzymywany plan uwzględniający m.in. schorzenia współistniejące, ogólną psycho-fizyczną kondycję organizmu czy indywidualną nadwrażliwość pokarmową.

Borelioza zaliczana jest do chorób autoimmunologicznych (stanowiących epidemię dzisiejszych czasów). Osłabiony układ odpornościowy zaczyna niszczyć własny organizm na poziomie komórkowym, tkankowym, obejmując następnie kolejne układy. Silne powiązania schorzeń autoimmunologicznych z zespołem nieszczelnego jelita dodatkowo potęgują istotną rolę diety w procesie leczenia boreliozy. Dobrze dobrana dieta potrafi skrócić długotrwały proces leczenia oraz wychodzenia z tej przewlekłej, wieloobjawowej i podstępnej choroby.