Witamina C – suplement diety, czy utajniony lek przez koncerny farmaceutyczne?

Działanie i właściwości witaminy C, wykorzystywano wiele lat nim doszło do jej odkrycia. W XVII wieku Cook na czas wyprawy morskiej po Pacyfiku zabrał kapustę i cytryny, ku zdziwieniu podczas całego rejsu nikt nie zmarł na szkorbut, który był zmorą starożytnych marynarzy dziesiątkując załogi.
Po wielu latach odkryto i wyizolowano czynnik antyszkorbutowy i przyjęto nazwę „witamina C”.

Opisując magiczne właściwości witaminy musimy nadmienić na początku, iż powszechnie u chorych stosowanie dawek witaminy C do 2000 mg dziennie wpływa na szybkość w wyleczeniu i powrocie do zdrowia, również pomaga w walce chorób chronicznych czy ciężkich infekcji dróg oddechowych.
Co do właściwości witaminy C oraz skutków jej stosowania prowadzone są badania i kontrowersyjne dyskusje, ale warto podkreślić ważne a mało popularyzowane hasła jeżeli mowa o dawkowaniu, wpływie i skuteczności tej witaminy.

Linus Pauling laureat Nobla z 1954 i 1962 roku w dziedzinie chemii i nagrody pokojowej zasłynął z stosowania wysokich dawek witaminy C, a jej skuteczność i dawkowanie przejawiało się w bardzo dobrym stanie fizycznym laureata w podeszłym wieku. Podkreślał, że witamina C jest ważna dla prawidłowego przebiegu procesów fagocytozy, czyli pochłaniania drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki. Odżywione witaminą C krwinki charakteryzuje działanie wysoko energiczne, które pod wpływem niskiego stężenia witaminy działają słabo. Pomimo faktu, iż zmarł na raka dawkowanie witamina C pozwoliło mu przeżyć jeszcze 20 lat po diagnozie nowotworu. Przyjmował dawki do 18 gram dziennie. Sam twierdził ze stosując substancji do 12 gram dziennie można żyć dłużej od 12 – 18 lat, jest to ilość 50 do 170 pomarańczy spożywanych w ciągu dnia.

Do roku 2005 spekulowano w temacie dawkowania witaminy C, niebawem największy instytut na świecie National Institutes of Health potwierdził pozytywne wyniki w badaniach nad wysokim dawkowaniu kwasu askorbinowego.

Według NIH w stanie Maryland, dzięki uruchomieniu i stymulacji do wytwarzania nadtlenku wodoru, dochodzi do uszkodzenia komórek nowotworowych, którego efektem jest wytworzenie wolnych rodników i gwałtownego utleniania związków, które są ważne dla życia komórek. Makrofagi pochodzące ze szpiku kostnego kierują się w walce z obcymi ciałami podobnymi mechanizmami.
W latach 40 – tych, rozpoczęto badania które odnosiły się związku pomiędzy zawałem serca a niedostatecznym dostarczeniem witaminy C. Przedstawione wyniki mówią, iż arterioskleroza inaczej miażdżyca tętnic wypływa z braku witaminy C, a nie jak twierdzono z nadmiernie spożywanych tłuszczy zwierzęcych.

Podkreślając funkcję witaminy C w chorobach serca, należy przypomnieć że w 1992 roku dr Pauling wygłosił wykład w którym przedstawił przyczyny powstawania miażdżycy tętnic przy braku witaminę C. Jedna z postaci cholesterolu odkłada się w postaci płytek na ścianach tętnic, kompensując niski poziom witaminę C, która bierze udział w syntezie kolagenu. Pauling zaproponował terapię witaminą C. sugerując się dana witamina jest czynnikiem antycholesterolowym. Dalsze badani prowadzone pod tym kontem dowodzą , że spożywanie daną ilość witaminy, można w ciągu dwóch lat pozbyć się zwapnionych, twardych płytek.

Witaminy C potrzebujemy do ponad 300 procesów metabolicznych przebiegających w organizmie. Bierze udział w produkcji kolagenu. Wspomaga układa odpornościowy.

Dr Ronald Hunninghake zbadał, że chorzy na nowotwór posiadają niedobory witaminy C. Już ponad 20 lat pracuje razem z pionierem leczenia raka, dr Riordanem. Ich działania są kontynuacją pracy dr Linusa Paulinga stanowiącej przeciwdziałanie i leczenie infekcji oraz nowotworów witaminą C.

Sukcesy w leczeniu pacjentów onkologicznych przy pomocy protokołu dr Riordana nie są publikowane. Witaminy C nie można opatentować, bowiem jest to substancja pochodzenia naturalnego. Wobec tego jej produkcja jest nieopłacalna dla firm farmaceutycznych. Nie można sprzedać na nią nawet licencji, a wysoka skuteczność leczenia wielu jednostek chorobowych jest zabójcza dla dochodów korporacji farmaceutycznych.

Ponadto dr Riordan wykazał, że witamina C w dawkach uderzeniowych jest toksyczna w stosunku do komórek raka. Kiedy dawka jest wystarczająco duża, witamina C zmienia się z przeciwutleniacza w utleniacz. Komórki nowotworowe nie potrzebują tlenu, zatrzymują się po wystawieniu ich na działanie tlenu. Mimo powszechnej ignorancji i prób tuszowania właściwości leczniczych przez koncerny farmaceutyczne, ogromne dawki witaminy C okazały się bardzo skuteczne jako lek na wiele chorób zakaźnych, gdyż patogeny są również beztlenowe. Wręcz fantastyczne tempo powrotu do zdrowia z infekcji płuc i leukemii podczas śpiączki zostało przedstawione w artykule opublikowanym przez Natural New.

Dr Karel Tyml i jego współpracownicy z Uniwersytetu Zachodniego Ontario odkryli, że witamina C jest zdolna do odwrócenia posocznicy (sepsa) – specyficznej reakcji organizmu na zakażenie. W tym przypadku dochodzi do krzepnięcia i rozpuszczania powstałych skrzepów krwi w wyniku aktywowania czynników krzepnięcia krwi, co prowadzi do zamykania naczyń włosowatych. Karel zbadał, iż podanie w iniekcji jednorazowej, uderzeniowej dawki kwasu askorbinowego odblokowuje wcześniej zaczopowane naczynia na okres jednej doby. Terapia ta znacznie zwiększa szanse na przeżycie, gdzie śmiertelność posocznicy oscyluje w granicach 30%-60%.

Cudowne zasługi witaminy C, nie przyciągały jednak zainteresowania w porównaniu z innymi lekami nowo produkowanymi przez koncerny farmaceutyczne. Dane o właściwościach i zadowalających jednak skutkach leczenia tą substancja zsunięto na margines. W okresie kilku lat Narodowy Instytut Badań nad Rakiem wykorzystał tylko 15 swoich funduszy na badania poświęcone aspektem higieny żywienia.

Gladys Block, specjalista epidemiolog z Wydziału Zapobiegania Rakowi, dowiódł wartości witaminy C w zapobieganiu nowotworom płuc, krtani, jamy ustnej, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy, szyjki macicy czy guza mózgu.

Stosowana w dużych dawkach, uniemożliwia przekształcenie się w nitrozoaminy azotynów i azotynów, które znajdują się w pożywieniu. Znaczna większość nitrozoaminy ma działanie onkogenne i wpływa na powstawanie raka żołądka lub jelit.

Według badań prowadzonych w Amerykańskim Narodowym Instytucie Onkologicznym 5 gramów dziennie zwiększa produkcję limfocytów w organizmie. Nawiązując do układu immunologicznego witamina wspiera funkcjonowanie gruczołów nadnerczy, stymuluje produkcję interferonu niezbędnego w leczeniu chorób nowotworowych, działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie. Niedobór witaminy wpływa na spadek limfocytów T, które jest ważnym czynnikiem w poprawnym działaniu układu immunologicznego.

Dr. Med. Frederik Klenner wiedział i udowodnił, ż witamina C jest materiałem budulcowym substancji międzykomórkowej, która tworzy wiązania włoskowatych naczyń krwionośnych. Gdy dochodzi do osłabienia łączy bakterie i wirusy przenikają do mózgu. Włoskowate naczynia krwionośne stają się łamliwe w momencie spadku stężenia witaminy C we krwi.
Deficyt witaminy C prowadzi do zaburzeń odporności organizmu na zakażenia i oddziaływanie niektórych toksyn. Duża dawka witaminy sprzyja tworzeniu zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej funkcji odtruwania. Jest ważny proces w odtruwaniu organizmu przy infekcjach pasożytniczych w zatruciu metalami ciężkimi czy zapaleniu wirusowymi wątroby.
Małachow w celu przeciwdziałaniu gniciu białka w jelicie zaleca stosować 1 gram dziennie. W wyniku badań w leczeniu witamina C chorób zakaźnych dowodzono, że podanie witaminy hamuję wzrost prątków gruźlicy, dezaktywuje inne bakterie m.in. tyfusu, paciorkowce, laseczki tężca.

Odpowiedni poziom witaminy sprzyja w organizmie do tworzenia zasobów glikogenu w wątrobie i wzmacnia czynność odtruwającą. Zauważono, że u pacjentów rozpoczynających kuracje 6 gram od momentu choroby nie pojawiają się komplikacje w postaci wtórnych infekcji bakteryjnych. Dr Clarck zaleca podczas przeziębienia podawanie dawki 10 gram w celu neutralizacji mykotoksyn. Według wiedzy leukocyty potrzebować będą średnio 5 godzin, aby odzyskać zdolności obronne.

Witamina C wpływa na przeciwciała czyli białka utworzone w białych krwinkach typu B, a zadaniem ich jest rozpoznanie i niszczenie określonych bakterii.
Lata 20. ubiegłego wieku to czas w którym wyizolowano witaminę C z cytryny, a możemy znaleźć w 100 g cytryn średnio 50 mg danej witaminy.
Jeżeli mowa o diecie Polaków, głównym jej źródłem są ziemniaki ( w 100 g znajduje się 14 mg witaminy C). Ważne podkreślenia jest fakt, iż witamina C jest antyoksydantem, czyli jest substancją o właściwościach redukujących, wpływająca na reakcje mające znaczenie dla tkanek i przebiegających w płynach ustrojowych. Cechuję ją możliwość inaktywowania wolnych rodników co ma ważne znaczenie dla naszego organizmu.
Tworząc dietę należy wiedzieć, że witamina C bierze udział w procesie wchłaniania wapnia. Przy suplementacji żelaza zaleca się dostarczanie m.in.. soku z świeżych pomarańczy, ponieważ witamina C zwiększa absorpcję żelaza.

Pomijając cytrynę źródłem witaminy są jabłka głownie odmiana antonówki w 100g jabłka można znaleźć 10 mg witaminy C. Natomiast w 100g czarnej porzeczki jest 177 mg. Nadmienić należy, że długotrwałe przechowywanie owoców w pokojowej temperaturze zwiększa rozkład witaminy C do – 15 %. Na rozkład wpływa też stosowanie środków do konserwowania owoców. Jeżeli mowa o warzywach świetnym źródłem są pomidory, również kapusta W 100 g kiszonej kapusty znajduje się 18 mg witaminy C.
Drzewa i krzewy, szczególnie owoce berberysu mogą zawierać 10 razy więcej witaminy C niż cytryna. Zalecana jest również żurawina, z której można otrzymać wino czy soki.
Zapotrzebowanie na witaminę C jest uzależnione od płci. Dla mężczyzn zalecenia dzienne wynosi około 90 mg/dzień, dla kobiet 75 mg/dzień a wzrasta w ciąży do około 85/120 mg.

Na świecie istnieje owoc, który jest świetnym źródłem witaminy C – to Acerola. Według danych 1400 – 4500 mg / 100g to dawka jaką raczy nas ten owoc. Zawartość witaminy C w owocach Aceroli jest zależna od ich stopnia dojrzałości. Owoce 15 – dniowe są najbogatszym źródłem kwasu askorbinowego.
Liście pietruszki, owoce czarnej porzeczki, czerwona papryka, kapusta czy truskawki to potencjalnie lepsze źródło witaminy C, jednak cytryna to potocznie najbardziej populistyczny owoc w kwestii podaży witaminy C.

Lista źródeł w dostarczaniu witaminy C:
• acerola (w 100 g owocu 1400-2500 mg)
• gwajawa (w 1 owocu 165 mg),
• winogrona,
• papryka czerwona (w 1 szt. 141 mg),
o papryka zielona (w 1 szt. 95 mg),
• koper ogrodowy
• owoce dzikiej róży,
• Owoce cytrusowe:
o cytryny,
o pomarańcze (w 1 owocu – 70 mg),
o grejpfruty (sok z 1 owocu – 75 mg),
• kiwi (w 1 owocu – 74 mg),
• melon kantalupa (w połówce 113 mg),
• ananasy,
• czarne i czerwone porzeczki,
• truskawka (w porcji 140 g – 84 mg),
• jagody czarnego bzu,
• maliny,
• jeżyny,
• brukselka (porcja 6 szt. – 78 mg),
• kapusta,
• kalafior (porcja 85 g – 36 mg),
• rzepa,
• cebula zwyczajna,
• szpinak,
• brokuły,
• groszek zielony,
• kalarepa,
• szparagi,
• jabłka,
• soja,
• ziemniaki – główne źródło witaminy C dla mieszkańców wielu krajów,
• pomidory (gotowane, porcja 225 g – 45 mg),
• karczochy.

Mimo udowodnionych właściwości terapeutycznych witaminy C, jest ona niedostępna w szpitalach. Nie mogliśmy wykonać badań w kierunku oznaczenia jej poziomu we krwi – na terenie Warszawy nie znaleźliśmy laboratorium, które takie analizy wykonuje. Powszechnie przyjęta norma w zakresie dziennego zapotrzebowania na ten związek wynosi 60 mg. Wiemy, że jest ona znacznie zaniżona. Ukrywanie właściwości i ograniczenie sprzedaży tej substancji ma bez wątpienia jakiś większy cel, o którym nie mówi się oficjalnie. My jednak wiemy, że aby dbać o swoje zdrowie nie wystarczy tylko chcieć. Należy działać na wielu płaszczyznach i nie wierzyć we wszystko to, co mówią reklamy telewizyjne.

Jak usunąć kleszcza - poradnik

1. Działaj jak najszybciej – nie zwlekaj z usunięciem kleszcza, czym szybciej usuniesz go, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że kleszcz zarazi Cię jakąś chorobą.2. Nie smaruj niczym tłustym, ani nie przypalaj kleszcza – to może jedynie spowodować dostarczenia większej ilości toksyn do organizmu.3. Jak usunąć kleszcza? Za pomocą pęsety (najlepiej zakrzywionej) uchwyć kleszcza za główkę jak

Badanie kleszcza! Sprawdź, czy nie przeniósł choroby!

Ugryzł Cię kleszcz i czekając na rumień zastanawiasz się co dalej?Nie zwlekaj!Udaj się z draniem do punktu diagnostycznego na badanie kleszcza, aby wykryć obecność bakterii, których mógł być nosicielem!Laboratorium – badanie kleszczaKleszcze konsumując krew, potrafią być przytwierdzone do skóry żywiciela nawet do 15 dni. Lokalizują się najczęściej w okolicy pach i genitaliów. Kleszcze są źródłem wielogatunkowych

CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE

Do tej grupy zalicza się choroby, w których układ immunologiczny (inaczej zwany układem odpornościowym) organizmu niszczy własne komórki i tkanki. W normalnych warunkach układ ten zajmuje się ochroną naszego organizmu, aktywując przeciwciała zwalczające przeciwnika. Zdarza się jednak, że układ immunologiczny bez wyraźnego powodu atakuje sam siebie, prowadząc do wyniszczenia organizmu. Takie schorzenia nazywane są chorobami

WYLECZONE Z HPV! Niemożliwe? A jednak!

Wyleczenie infekcji, powszechnie uważanej za nieuleczalną daje nam satysfakcje jakoś profesjonalistom i udowadnia Pacjentom, że słowo „niemożliwe” nie istnieje. Wirus brodawczaka ludzkiego pełni główną rolę w rozwoju nowotworów m. in. raka szyjki macicy. Infekcja HPV powoduje w 100% przypadków nowotwór tej lokalizacji.HPV to skrót oznaczający wirus brodawczaka ludzkiego. To wirus, który może być przenoszony przez

Odchudzanie – Jak skutecznie zrzucić zbędne kilogramy?

Właściwy sposób odżywiania i odpowiednio zaplanowany trening to klucz do sukcesu w odchudzaniu. Aby proces przebiegł skutecznie i bezpiecznie warto skorzystać z pomocy doświadczonych specjalistów. Kompleksowy program odchudzania pozwoli nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także trwale zmienić styl życia i nawyki żywieniowe, aby cieszyć się zdrowiem i szczupłą sylwetką.W Polsce na nadwagę lub otyłość cierpi już 50 procent kobiet i 62 procent mężczyzn. Nieleczona otyłość prowadzi do powstania licznych

Facebook